Wpływ azotu na plon buraków cukrowych


Azot jest składnikiem pokarmowym najsilniej wpływającym na plon roślin. Stanowi kluczowy składnik enzymów, witamin, chlorofilu i innych składników komórkowych, które są niezbędne do wzrostu i rozwoju roślin.
Rośliny z niedoborem azotu charakteryzują się słabym tempem wzrostu, bladozielonymi lub żółtymi liśćmi z powodu braku chlorofilu i zaburzeń z powodu braku wzrostu liści.
Najskuteczniejszym zastosowaniem azotu jest nawożenie zlokalizowane- pasowe w odpowiedniej odległości, stosowane podczas siewu. Korzyści ze zlokalizowanego nawożenia zostały udowodnione w wielu doświadczeniach zarówno pod względem zwiększenia plonów, jak i efektywności wykorzystania nawozów. Teoretycznie najlepsze rozmieszczenie wynosi 5 cm w bok i 5 cm poniżej nasion. Aby uniknąć ryzyka uszkodzenia kiełków buraków, praktyką staje się umieszczenie nawozu w odległości 8-10 cm od nasion, celem uniknięcia problemów przy przesunięciu aplikacji np. z powodu kamieni. Drugim najlepszym zastosowaniem azotu jest umieszczenie go przed siewem buraków.

Wpływ azotu na buraki cukrowe

Zespół Agronomów
Zespół Agronomów
Doradztwo agronomiczne dla upraw rolniczych