Wpływ fosforu na plon buraków cukrowych


Fosfor jest składnikiem kwasów nukleinowych i lipidów. W uprawie buraka cukrowego jest istotny w produkcji i transporcie cukrów, tłuszczu i białka. Fosfor jest szczególnie ważny podczas wczesnego rozwoju korzeni. Odpowiednia dostępność fosforu zapewnia szybki wzrost korzeni i przyczyni się do lepszego pobierania innych składników pokarmowych.
Fosfor jest bardzo niemobilny w glebie i jest pobierany tylko, gdy znajduje się w odległości 1-2 mm od korzenia. Zlokalizowane nawożenie fosforem często daje większą efektywność i powoduje lepszą dostępność tego składnika. Dostępność fosforu jest szczególnie ważna przy niższych temperaturach.
Niedobór fosforu hamuje wzrost roślin buraka cukrowego, nadając im karłowaty, sztywny wygląd.
Kolor liści waha się wówczas od ciemnozielonego do niebiesko-zielonego.
Ponadto mogą być widoczne przebarwienia antocyjanowe, które nadają czerwono-fioletowy kolor nerwom liściowym i brzegom blaszki liściowej.

Zespół Agronomów
Zespół Agronomów
Doradztwo agronomiczne dla upraw rolniczych