Najważniejsze aspekty nawożenia rzepaku ozimego
Podstawą w nawożeniu jest zrównoważone odżywienie roślin, w odniesieniu do składników pierwszoplanowych, drugoplanowych oraz składników korzystnych, dla osiągnięcia optymalnego wzrostu roślin, plonu, jego, jakości z jednoczesnym brakiem negatywnego wpływu na środowisko. Niezwykle istotne jest osiągnięcie optymalnego pobrania składników pokarmowych z gleby przez rzepak ozimy.
Pobranie makroelementów przez rzepak
Rzepak charakteryzuje się wysokim pobraniem składników pokarmowych w szczególności potasu, azotu, siarki i fosforu. Ze względu jednak na niewielkie wynoszenie pierwiastków z plonem głównym duża ilość składników wraca do gleby wraz z resztkami pożniwnymi.
Pobranie mikroelementów przez rzepak
Pod względem ilościowym mangan i żelazo są mikroskładnikami w największej ilości pobieranymi przez rośliny rzepaku. Jednakże w Polsce w największej mierze niedobór boru powoduje utratę plonu.
Zespół Agronomów
Doradztwo agronomiczne dla upraw rolniczych