Znaczenie składników pokarmowych w poszczególnych fazach wzrostu ziemniaków
Sadzenie
- Azot i potas – wczesny wzrost i sucha masa
- Fosfor – zwiększenie liczby bulw, wzrost i sucha masa
- Magnez- prawidłowy rozwój, wzrost roślin
- Cynk i mangan – zmniejszenie porażenia parchem prószystym i zwykłym ziemniaka
- Siarka - zmniejszenie porażenia parchem zwykłym i prószystym, liczba bulw
Przed zawiązaniem bulw/ tzw. “haczykowanie”
- Fosfor - więcej bulw, bardziej intensywny wzrost
Zawiązywanie bulw
- Fosfor i magnez - większe bulwy
- Cynk i mangan – lepsze jakość skórki
- Wapń (+/- bor) – dobra jakość skórki, redukcja plamistości miąższu, zwiększenie tolerancji na stresy – susza, wysokie temperatury
Kwitnienie i wzrost bulw
- Azot, fosfor i magnez –utrzymanie wzrostu roślin
- Wapń – polepszenie jakości skórki i redukcja porażeniem przez choroby
Zespół Agronomów
Doradztwo agronomiczne dla upraw rolniczych
Ziemniak - kluczowe fakty
Rekomendowane nawozy Yara dla upraw ziemniaka