Czynniki zmniejszające występowania stłuczeń wewnętrznych ziemniaka
Potas
Potas wpływa redukująco na występowanie stłuczeń wewnętrznych, większy poziom potasu wpływa na zmniejszenie poziomu stłuczeń. Angielskie doświadczenia wykazały zależność pomiędzy zawartością potasu i występowaniem stłuczeń wewnętrznych niezależnie od odmiany ziemniaków.
Doświadczenia z Wielkiej Brytanii wskazują na wpływ dawki i formy potasu na stłuczenia wewnętrzne niezależnie od odmian.
Forma potasu jest również istotna, siarczan potasu (SOP) może powodować większy udział bulw ze stłuczeniami w porównaniu z chlorkiem potasu (MOP), w przypadku którego produkowane są bulwy o większej ilości suchej masy.
Wapń
Wysoki poziom wapnia w bulwach redukuje możliwość wystąpienia stłuczeń wewnętrznych podczas zbioru i późniejszego transportu. Odmiany różnią się pod względem ilości pobranego wapnia, jednakże stosowanie saletry wapniowej minimalizuje zniszczenia przez stłuczenia, które w przypadku niektórych odmianach mogą być zredukowane o połowę.
Doświadczenie przeprowadzone w USA wskazuje na to, że nawożenie saletrą wapniową w porównaniu z saletrą amonową wpływa na zwiększenie poziomu wapnia w bulwach, niezależnie od odmian.
Inne czynności wpływające na ograniczenie stłuczeń wewnętrznych bulw ziemniaka
Producent może wpłynąć na jakość bulw poprzez:
- Dokonanie wyboru odpowiedniej odmiany, aby sprostać zapotrzebowaniu na produkcję suchej masy
- Zbiór bulw o odpowiedniej dojrzałości, aby zmniejszyć możliwość uszkodzeń mechanicznych
- Dążenie do zmniejszenia uszkodzeń mechanicznych podczas zbioru i podziału na frakcji
- Dobór nawadniania celem zmaksymalizowania cech jakościowych
- Kontrolowanie temperatury i wilgotności podczas przechowywania